Mrlje Na Listovima Grožđa: Smeđe I Belo, Crno I Ostalo? Šta Ako Se Lišće Osuši I Pocrveni?

Sadržaj:

Video: Mrlje Na Listovima Grožđa: Smeđe I Belo, Crno I Ostalo? Šta Ako Se Lišće Osuši I Pocrveni?

Video: Mrlje Na Listovima Grožđa: Smeđe I Belo, Crno I Ostalo? Šta Ako Se Lišće Osuši I Pocrveni?
Video: EVO ŠTA TREBA DA URADITE AKO VAM MUŠKATLE OBOLE OD BAKTERIJSKE PEGAVOSTI LISTA 2024, April
Mrlje Na Listovima Grožđa: Smeđe I Belo, Crno I Ostalo? Šta Ako Se Lišće Osuši I Pocrveni?
Mrlje Na Listovima Grožđa: Smeđe I Belo, Crno I Ostalo? Šta Ako Se Lišće Osuši I Pocrveni?
Anonim

Grožđe je jedan od najčešćih usjeva koji se uzgaja na većini lokaliteta. U pravilu, ova biljka zadovoljava vrtlare odličnom žetvom. No ponekad pojava obojenih mrlja na lišću dovodi do smanjenja prinosa grmlja ili čak do njihove smrti. Da bi zaštitio vaš vinograd, vrtlar mora naučiti na vrijeme uočiti bolesne biljke i izliječiti ih.

Pojava žutih mrlja

Pojava velikih žutih mrlja na lišću grožđa ukazuje na infekciju biljke plijesni . Ova je bolest među vrtlarima poznata i kao peronospora. Vrlo brzo se širi. Ako ne započnete liječenje na vrijeme, bolest će zahvatiti ne samo vinograd, već i druge zasade. Lišće oboljelih biljaka počinje odumirati i otpadati. Ako grožđe u to vrijeme već ima bobice, potamnit će i naborati se. Za borbu protiv ove bolesti, biljke se tretiraju lijekovima kao što su "Arcerid" ili "Kurzat ".

Proljetna obrada lokacije bordoškom tekućinom pomoći će u sprječavanju infekcije grmova grožđa.

Image
Image
Image
Image

Smeđe i smeđe mrlje

Neugodne tamnosmeđe mrlje mogu se pojaviti i ispod lišća i oko rubova. Najčešće njihovo prisustvo ukazuje na infekciju biljke antraknozom . Ako je vinograd zahvaćen ovom gljivičnom bolešću, s vremenom će se tamne mrlje početi pojavljivati ne samo na lišću, već i na stabljikama. Ova se bolest najbrže širi u kišno ljeto. Njegovo širenje potiče visoka vlažnost zraka. Za borbu protiv ove bolesti preporučuje se prskanje grmlja bordoškom tekućinom. Nakon dvije sedmice, tretman se mora ponoviti.

Postoje i drugi razlozi za pojavu smeđih mrlja na površini lišća

  • Loši vremenski uslovi . Vrlo često na stanje biljke negativno utječu nagle promjene temperature. Kako se to ne bi dogodilo, potrebno je odabrati sadnice za sadnju na vašem mjestu, uzimajući u obzir klimatske značajke regije.
  • Pogrešno mesto sletanja . Nedostatak sunčeve svjetlosti može pridonijeti pojavi tamnih mrlja na lišću. Da bi se biljka normalno razvijala, većinu vremena mora biti pod suncem.
  • Nedostatak hranjivih tvari . Da bi se grožđe normalno razvijalo, potrebno ga je redovno hraniti. Ako se na površini lišća pojave tamnosmeđe mrlje koje se na kraju pretvaraju u rupe, tada biljka nema dovoljno kalija. S nedostatkom kalcija, listna ploča se u početku posvjetljuje. Tek tada se na njemu pojavljuju tamne mrlje. Ako lišće požuti i na njemu se pojave velike smeđe mrlje, grožđu je potrebno željezo.

Ako na vrijeme nahranite vinograd, tamne mrlje se neće aktivno širiti. Kako bi biljka imala dovoljno hranjivih tvari, najbolje je odrezati lišće zahvaćeno bolešću.

Image
Image
Image
Image

Bijele mrlje

Pojava svijetlih mrlja na lišću prvi je znak zaraze grožđa pepelnicom .… Mrlje mogu biti ne samo bijele, već i pepeljaste ili čak sivkaste. Lišće na kojem se pojavljuju takve mrlje brzo se suši i mrvi. Vremenom, plodovi, poput lišća, takođe postaju prekriveni laganim cvjetanjem. To dovodi do gubitka usjeva. U pravilu se ova bolest razvija u zadebljanim vinogradima, koji se vrlo rijetko orezuju. Da biste zaštitili svoje biljke od ove bolesti, višak izdanaka morate na vrijeme odrezati.

Ako se na lišću i dalje pojavljuju bijele mrlje, potrebno ih je tretirati otopinom koloidnog sumpora . Za to se 90 grama proizvoda razrijedi u 10 litara vode. Preporučuje se prskanje grmlja rano ujutro ili uveče. Vrijedi ovo raditi nekoliko puta po sezoni.

Image
Image

Pojavljuju se i druge mrlje

Na površini lišća mogu se pojaviti mrlje drugih boja. S njima se takođe treba boriti svim raspoloživim sredstvima.

Crna

Pojava velikih crnih mrlja na lišću ukazuje na infekciju grma. alternaria … Lišće oboljele biljke na kraju se pokrije gustim slojem gljivičnog plaka. S vremenom se širi na vinovu lozu. Ako biljka u to vrijeme donese plodove, bobice će također biti pogođene. Aktivno širenje bolesti obično potiču visoke temperature i visoka vlažnost.

Za borbu protiv ove bolesti preporučuje se prskanje grmlja bordoškom tekućinom … Sve zaražene grane treba ukloniti. Ako se na lišću pojave tamne mrlje, to također može ukazivati na to da je grožđe pogođeno crnom pjegom. Ova bolest se naziva eskorijaza. Ne pati samo lišće, već i izdanci. Na njima se pojavljuju i crne mrlje. Ako je biljka previše pogođena, izdanci joj s vremenom počinju pucati, a plodovi opadaju.

Budući da ova bolest najčešće pogađa zgusnute zasade, Višak izdanaka grožđa preporučuje se redovno sjeći . Takođe je važno blagovremeno ukloniti sve otpalo lišće sa lokacije. Ako je bolest ipak zahvatila grmlje, potrebno ih je odmah liječiti. Prvi korak je uklanjanje svih zahvaćenih izdanaka. Nakon toga, vinograd se mora tretirati bordoškom tekućinom. Nakon nekoliko dana, ovaj postupak će se morati ponoviti. Kako ne biste izgubili žetvu, biljke treba redovito pregledavati ljeti. Posebnu pažnju vinogradu treba posvetiti u avgustu.

Image
Image
Image
Image

Crvena

Velike crvene mrlje koje se pojavljuju na lišću ukazuju na infekciju mjesta rubeola … Ova bolest obično pogađa biljke kojima nedostaje kalija. Osim toga, znakovi bolesti mogu se pojaviti nakon duže suše. Kako bi se zaštitile biljke, kalijevo gnojivo treba redovito primjenjivati u tlo. Osim toga, grmlje treba dobro zalijevati u slučaju suše.

Drugi razlog za pojavu crvenih mrlja na lišću je aktivnost pauka ili filca . U zelenim sortama grožđa u ovom slučaju pojavljuju se žute mrlje na lišću.

Kako bi se biljke zaštitile od štetočina u proljeće i jesen, mjesto treba tretirati fungicidima. U procesu pripreme lokacije za zimu, morate ukloniti sve biljne ostatke odatle.

Image
Image

Rusty

Pojava hrđavih mrlja na lišću ukazuje na infekciju biljke. rđa … Vrlo brzo rastu u veličini. Zaraženo lišće se brzo suši i otpada sa grmlja. Bolest se brzo širi, inficirajući ne samo vinograd, već i druge zelene površine. Stoga morate odmah započeti borbu. Uočivši zahvaćeno lišće, grožđe treba tretirati fungicidima . Nakon 2-3 sedmice, ovaj postupak se mora ponoviti.

Naučivši se boriti protiv najčešćih bolesti, vrtlar može računati na dobru žetvu.

Preporučuje se: